Fri fragt ved køb over 500kr.

Karpe/Stør

Karpe/Stør

Er du på udkig efter solidt fiskegrej, som kan håndtere selv de mest kraftfulde karper og stør? Så har vi hos Topgrej lige det udstyr, du skal bruge til dit karpefiskeri og stør fiskeri. Det er nemlig ekstra vigtigt, at du ikke går ned på godt udstyr, når du forsøger at fange disse lidt større fisk. Mangler du noget vi ikke har, så skriv eller ring endelig, for det kan ske vi har det alligevel eller kan skaffe det.

Er du på udkig efter solidt fiskegrej, som kan håndtere selv de mest kraftfulde karper og stør? Så har vi hos Topgrej lige det udstyr, du skal bruge til dit karpefiskeri og stør fiskeri. Det er nemlig ekstra vigtigt, at du ikke går ned på godt udstyr, når du forsøger at fange disse lidt større fisk. Mangler du noget vi ikke har, så skriv eller ring endelig, for det kan ske vi har det alligevel eller kan skaffe det.

Hvad er karpefiskeri og stør fiskeri?

Karpe fiskeri og stør fiskeri er i bund og grund medefiskeri, med kraftigere udstyr. Medefiskeri er kendetegnet ved at lokke fiskene til med foder, og fiske stationært med madding. Grunden til at karpe grej og stør grej er kraftigere end traditionelt medegrej skyldes at karper og stør begge kan blive ganske store. Derfor er det nødvendigt med udstyr der kan håndtere disse kraftfulde fisk.

Karpe og stør fiskeri forgår typisk fra land, hvor man simpelthen slår lejr ved søbredden. Det inkluderer normalt minimum 1 overnatning ved søen, da både stør men især karper spiser mest i de mørke timer. Det er altså en tidskrævende beskæftigelse, men hvis der fiskes sammen med en ven, så kan det være rigtig hyggeligt.

Hvad skal man bruge af fiskestænger?

Til karpefiskeri bruges typisk 12 fods stænger mellem 2,5lb til 3,75lb. Disse kraftige stænger er velegnede til at kaste langt, hvilket man ofte gør når rigget skal placeres strategisk f.eks. tæt på modsat bred eller ved en udhængende busk.

Det bliver dog mere og mere ”moderne” at bruge lidt kortere stænger på omkring 10 fod, da disse er nemmere at pakke sammen, og mere medgørlige ved fiskepladser med meget bevoksning. Om stangen er 10 eller 12 fod, er i virkeligheden ikke det der afgør om den er velegnet til stør og karper. Det der er vigtigt, er om den har ”rygrad” nok til at fighte de store fisk sikkert.

Typisk bruger man 2-4 stænger når man fisker efter stør og karper ud fra tankegangen om at ”jo flere rigs, desto højere chance for bid”.

Hvad skal man bruge af fiskehjul til karper og stør?

Når der skal fanges karper og stær, kræver det helt særligt fiskegrej. Til karpe og stør fiskeri bruges hjul af en anseelig størrelse, da de lange kast kræver meget fiskeline, som hjulet altså skal have kapacitet til at opbevare. Disse hjul er normalt forsynet med en baitrunner/frispolefunktion, som gør at man kan slå bremsen fra og lægge stangen fra sig når man har kastet ud.

Hvis man får bid, så kan fisken altså svømme afsted uden at trække hjul og stang i vandet. Baitrunner/frispolefunktionen slås nemt fra ved at dreje en omgang på hjulet, og så kan fighten begynde.

Der findes mange forskellige producenter og prislejer af fiskehjul, der egner sig til denne form for fiskeri. Der findes med andre ord noget i alle prisklasser, så der er noget for alle.

Hvad er en bidmelder?

Som nævnt ovenfor, så lægger man stangen fra sig, når man har kastet ud. I stedet for at lægge stangen på jorden, så bruger man et dedikeret stangstativ kaldet et rod pod. På dette stativ er der i den ene ende holdere der griber om stangen, kaldet buttgrips. I den anden ende (den der peger ud mod søen) monterer man sine bidmeldere.

En bidmelder er en alarm, der kan registrere når noget trækker i linen – altså om der er bid. Det gør ventetiden mere udholdelig, eftersom man i stedet for at holde øje med stangen konstant, kan hygge sig med lejrlivet som f.eks. at lave mad på gasblus.

Hvad skal man bruge af udstyr?

Ud over de helt basale ting som fiskestænger, fiskehjul, stangholder og bidmeldere, så findes der meget andet karpeudstyr, som kan gøre fiskeriet både mere effektivt og bekvemt.

Eftersom man typisk bruger meget tid på at vente ved søbredden, så slår man som sagt normalt lejr i nogle dage. Derfor er der udviklet en masse karpe grej med det specifikke formål at gøre tilværelsen ved søen bekvemt.

Det første der er vigtigt, er et ordentligt telt. Telte til karpe og stør fiskeri hedder en bivvy, og er et specielt designet telt, med plads til en foldeseng og alt det andet udstyr. Sengen hedder en bedchair og minder om en solseng, dog i en luksusudgave.

Ud over telt og foldeseng, så er det også rart med et lille bord til at stille ting som kaffekop osv. på. Det gælder om at finde balancen mellem ”need to have” og ”nice to have” da man hurtigt kan komme til at slæbe alt for meget med.

Hvad er ”fishcare”?

Fishcare er et engelsk begreb, der omhandler sikkerheden for fisken, når den er over vandet. Det giver mening, eftersom karpe og stør fiskeri foregår som ”Catch & Release”. Det vil sige at man sætter fisken ud igen efter at man har vejet, målt og fotograferet den. Fordi man sætter dem ud igen, så skal man også gøre hvad man kan for at de ikke lider unødvendig overlast i tiden de er på land.

Her bruger man en afkrogningsmåtte, som er en luksusudgave af et liggeunderlag. Det beskytter både fiskens indre organer og dens slimlag. På den måde vil fisken kunne overleve og vokse sig endnu større.

Hvad skal man bruge af madding/foder?

Til karpe og stør fiskeri bruges der foder til at lokke fiskene til. Der findes forskellige slags foder, men den mest anvendte type kaldes ”boilies”. Boilies er runde foderkugler, der har et fornuftig indhold af de forskellige næringsstoffer som f.eks. kulhydrater og proteiner. Der findes mange forskellige mærker og duftvarianter. Den samme boilie som man bruger til at fodre med, bruges normalt også til at fiske med.

Altså smider man en god portion boilies ud i området man fisker, og så sætter man en af dem på rigget (forfanget). Grundet boilies kraftige duft og deres næringsstofferne i dem, så spiser fiskene dem gladelig. Når de så samler den foderkugle op fra bunden, hvor der er en krog i, så starter fighten.

Hvad er et karpe/stør ”rig”?

Et rig er den engelske betegnelse for det forfang, som man bruger til at fiske både stør og karper. Der findes utallige typer af rigs, og det er muligt at tilpasse dem alt efter bundforholdende. F.eks. bruger man pop-up rigs, hvis der er meget grøde eller blød bund. På den måde er man sikker på at krogen ikke er gemt i grøden, men fisker effektivt.

Det kan være en god ide at søge på ”carp rigs” på nettet for at få en bedre ide om hvordan man binder dem, hvilke kroge der er gode og hvilke rigs man bruger til forskellige typer bund.

Hvornår er det bedst at fiske efter karper og stør?

Som med alle andre fisk, så er både stør og karper koldblodet. Deres stofskifte er altså påvirket af hvor varmt vandet er. Jo varmere vandet er, desto højere er fiskenes stofskifte og jo mere skal de spise. Det er derfor typisk bedst at fiske efter karper gennem de varmere måneder, hvor de spiser meget.

TopGrej.dk | Kalundborgvej 88 | 4200 Slagelse | Danmark | Mail: support@topgrej.dk | CVR: 37 19 09 50